Пълнени постни пиперки със соева кайма

Продукти:

  • осем-десет пресни или замразени пиперки (продават свестни замразени)

  • пакет соева кайма

  • 1 ч.ч. интегрален ориз (не се мръщете, без да сте опитвали. Съвсем ядивен е и няма вкус на болнична храна, стига да се приготви както трябва)

  • може към двеста грама печурки, може и без

  • 2 скилитки чесън

  • млян кимион на вкус

  • млян черен пипер на вкус

  • две кубчета зеленчуков бульон

  • 1 ч.л. червен пипер

  • сол

  • зехтин или олио

  • чаша доматен сок

Приготовление:

В тенджерка се кипва вода, в която се разтварят кубчетата зеленчуков бульон, добавят се кимиона, черният пипер, червеният пипер, две с.л. олио или зехтин, а ако е необходимо – и сол. След това във врящата вода се изсипва соевата кайма и се оставя да поври към половин час, като се бърка при нужда. Най-идеалното е ако може да престои с подправките цяла нощ, но като минимум трябва да покисне поне час.

В тефлонов тиган с малко олио или зехтин се задушава леко чесънът заедно с нарязаните гъбки (ако сме решили, че трябва да има и гъби), и след като омекнат добавяме и ориза. Бърка се интензивно докато промени цвета си, посолява се леко и се прибавя и изцедената от маринатата соева кайма. Всичко отново се разбърква много добре и с готовата вече смес се пълнят пиперките.

Внимание: ако ползвате замразени пиперки, в никакъв случай не размразявайте предварително! Напълнете ги със сместа както са си ледени и не се бойте, нищо лошо няма да им се случи 😉

Пълнените пиперки се нареждат в глинен гювеч (за предпочитане) или в тавичка. Ако от сместа е останало нещо, се разпределя из съда. Ястието се залива с доматения сос и се поставя да се пече на 200 градуса за около 40-50 минути.

Е честна дума, става наистина много вкусно! Бяха ми на гости семейство месоядни твари, които изплюскаха всичко и остана само едно пиперче 😦 А при това дори не бях сложила гъбки!

2 коментара

  1. Добре, кат са безмесни чушки (най-после ти увря главата!), шо трябва и със оная соева измишльотина да ги разваляш!!!! Ориз. Гъби. Евентуално боб (много е яко). И тва е!

  2. Жоро, ти си неспасяем случай! Така да знаеш! А и нищо й няма на соевата кайма, ама ти като си лама с пандешки наклонности ше ми е трудно да ти го обясня! 😛

Вашият отговор на Joro Отказ