Продукти (за 750 гр. хляб):
250 мл. айран
1 яйце
1 ч. л. сол
1 ч. л. кафява захар
2 с. л. олио
1/4 кубче мая
500 гр. брашно (София Мел)
Приготовление:
Течните съставки се разбиват много добре и се сгряват на котлона при непрекъснато бъркане, колкото да топли на пръста на ръката. Маята се разтваря. Сместа се изсипва в машината, добавя се брашното (трябва да е пресято), наглася се на програма 1 (основен хляб), наглася се размерът да е 750 гр., а коричката – средно изпечена. И след два часа и петдесет минути имаме великолепен хляб! 🙂
Filed under: Тестени ястия | Tagged: Рецепта за хлебопекарна NEO BM201 основен хляб |
„Течните съставки се разбиват много добре и се сгряват на котлона при непрекъснато бъркане, колкото да топли на пръста на ръката. “
Това действие е напълно излишно, просто си разтворете маята в айрана, всички течни съставки се слагат първо в машината заедно със солта и захарта, с;ед което отгоре брашното и я пускате на първа програма… това е
Ето моята изпитана рецепта за традиционен бял хляб – 0,750 кг. Става много вкусен.
Поставям във формата в следната последователност :
250 ml вода / стайна температура /
1 голяма мерителна лъжичка разтопено масло или маргарин – парченце /около 4-5 mm/ от пакетче масло – .
1 голяма и 1 малка мерителна лъжичка захар
1 малка мерителна лъжичка сол
1 голяма и 1 малка мерителна лъжичка сухо мляко
Разбърквам леко всичко с пластмасова лъжичка, След това добавям :
450 гр брашно / предварително съм го пресяла / Да покрие течността.
Най- отгоре изсипвам 1 1/3 малка мерителна лъжичка суха мая „JUVA“
Пека на 1 програма.
Благодаря за рецептата! Ще се пробва задължително!