Пача

Веднъж по друг повод бях коментирала селяндурщината у някои гражданя. Държа да отбележа, че се държа винаги настрана от военните действия между града и селото, най-вече защото битките срещу „провинцията“ се водят по правило от една определена част граждани, които са, как да се изразя по-меко, първо поколение с обувки. Тоест, става така, че когато в големия град пристигне човек от доста по-малък град или село, поведението му коренно се променя и след максимум година в гърдите му  пожарът на бунта почва да гори, при което същият става непримирим боец срещу настъплението на селото. След години децата му дори започват да пишат статии и дописки за лошите селяни, налазили столицата (или друг голям град), като съвсем неумишлено забравят да споменат ежемесечно получаваните буркани от бабата от Кюстендилско, както и свинската смърт по Коледа. По принцип съм установила следната математическа зависимост: колкото по-дълбоки селски корени има човек, толкова по-ожесточено се бори срещу селяните.

Тези хора се познават лесно. Веднъж дошли в  града,  те решават, че тази авантюра предполага съвсем нов начин на поведение и особено хранене. Спират да ядат пресен лук и чесън, щото това е просташко. Отказват шкембе-чорбата, щото е гнусно. Не консумират агнешки дреболийки и овче кисело мляко, щото внезапно се оказва, че миришели. Свинската пача е обявена своевременно за табу, щото някой да не вземе да си каже, че са от село. И така нататък. А всъщност свинската пача е нещо вкусно. И така, ако някой е преодолял селското в себе си, да не чете и да не записва. А за тези, които обичат пача, шкембе-чорбица и прочие благини, ето как става:

Продукти:

  • 4 свински крачета
  • 2 уши
  • няколко зрънца черен пипер
  • 1 глава чесън
  • сол
  • ако ще я желирате – туршия (надолу ще обясня)

Приготовление:

Пачата може да се яде гореща, във вид на чорба, тоест, подправена с чесън и оцет. Може обаче да се желира и да се реже на порции. Ето как се прави:

Крачетата и ушите се измиват и изчистват много добре, ако има останала четина, се премахва. Сваряват се в тенджерата под налягане заедно с черния пипер и сол на вкус. Най-добре е да се варят около час и половина, целта е буквално да се разкапят. Оставя се да поизстине, след което се обира отцепената отгоре мазнина.

Месото се обезкостява и се накъсва на ситно, ушите се нарязват на много малки парченца, след което се връща в бульона. Слага се да заври, дърпа се от огъня и в него се разбърква една глава много ситно счукан чесън. Оставя се да изстине. Междувременно на дъното на подходящ съд се нарежда в красиви форми нарязана на ситно туршия. Вкъщи използваме тази. Отгоре се нарежда плътно пласт месо, залива се с чорбата леко и бавно, за да не се размести наредената мозайка и се слага в хладилника, за да се желира. Преди сервирането се топва за миг в купа с гореща вода и веднага се обръща върху подходящ поднос. Реже се на парчета и се яде с голямо удоволствие.

Ако ще ядете пачата във вид на чорба, не я желирате и не редите туршии из тенджерите, а ги консумирате отделно с ракия. Може вместо с крачета пачата да се направи и със свинска глава. Може с глава и с крачета. А бе, важен е крайният резултат. Да ви е вкусно 😛

Реклама

17 коментара

  1. Интересно виждане 🙂 Ще вземе да опитам и аз пача. Откакто не живея в България само шкембе, овче кисело мляко и селски хляб ми дай. А пък каква носталгия ме гони, като си помисля за агнешки главички… Или от тези агнешките чревца, сплетени на плитка! Баба правеше понякога…

  2. Много са вкусни, да 🙂 Хм, подсети ме хубаво, отдавна не сме правили вкъщи! 🙂

  3. ММММММ… ням-ням-ням… Отивам на магазина за „дамски“ крачета и ушички! 🙂

  4. Страхотно:) Обожавам пача, както и супа от свински крачета и ушички. У нас баба ми винаги правеше за нова година пача, точно като тебе, на мозайка, с морковчета от каче.

  5. Тя тая мойта мама я напрай 🙂 Много обичам 🙂

  6. strahotno e a i sam uzasno saglasna s vizdaneto otnosno seljnite.I mnogo 4esto na seljnite kato im kaza 4e sam ot selo i se kefj na tova te onemjvat -po tova gi razbiram,shtoto az naistina ne sam ot selo

  7. Разбира се, че е много вкусно да си похапне човек пача, но понеже моите деца нещо се мръщят, аз я правя със свинско краче и с доста свинско месо от по-постното. Така и те си хапват пача и им се услажда.

  8. Евала за изказването и за рецептата !!!
    Много се радвам, че все още се намират хора, които да постват такива рецепти в нета.

  9. Супер яка статийка и много аплодисменти. Пачата е яка.

  10. […] падате по този балкански деликатес – препръчвам ви тази рецепта за приготвянето му. Освен че има висококулинарни […]

  11. mmmmmmmmmmm spasi mi jivota:)
    to4no si kupih kra4eta i u6i i se 4udeh kak be6e receptata 😉
    a ako niamamtendjera pod naliagane kolko chasa 2-3 sigurno?

  12. браво е това е истинска пача,четох какви ли не смешни рецепти,но това е класическа пача така си я правим и ние!

  13. Bravo, moite pozdravlenia Na edno mnenie sme

  14. Браво, човече все още има истински хора на земята истински ценители, на българското на бълканското. браво

  15. i az v momenta si pravia pacha ,recaptata e super

  16. Сложих половин свинска глава да ври и седнах на компа и случайно попадам на тази невероятна рецепта.Аз от години си приготвм пачата така ,но само през студените месеци.СТАХОТНО МЕЗЕ ЗА ДОМАШНА РАКЙКА.

  17. СУПЕР! Рaзсъждениятa сa много вярни. Нa мен и трите чорбички сa ми любими и кой кво си мисли си е негов кaхър. Съпругaтa ми е рускиня и тaм прaвят пaчa , нaричaт я хaлaдец и я ядaт сaмо онлaденa но шкембе до преди дa дойде в БГ не беше чувaлa. Прaвим си сaми и в къщи но се случвa и дa ходим в някой мехaна само заради шкембето.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: