Мусака с карфиол

Обичам карфиол. В туршия е незаменим. Паниран е достоен за всяка изтънчена трапеза. По подходящ начин ако се приготви, става за мезе за ракия. А ето и вариант за Мусака с карфиол:

Продукти:

  • една голяма глава хубав, стегнат, бял карфиол
  • 1 кг. кайма смес
  • 2-3 домата (или 1 с.л. доматено пюре)
  • 1 праз
  • 4-5 скилидки чесън
  • 2 печени пиперки
  • пакет краве масло
  • олио
  • 2-3 с.л. царевично брашно
  • кимион
  • прясно смлян черен пипер
  • 1-2 щипки индийско орехче
  • 3 яйца
  • 1/2 л. прясно мляко
  • 2-3 с.л. пшеничено брашно
  • щипка смлян бял пипер
  • малко кашкавал

Приготовление:

Карфиолът се накъсва на розички и се бланшира няколко минути в подсолена вода с няколко зрънца черен пипер. Изважда се и се отцежда в гивгир, а междувременно се заемаме с каймата.

За целта на ситно се нарязва празът, чесънът се счуква и в подходяща съдина се задушават с малко олио докато станат стъклени. Първо се слага празът, след като омекне достатъчно се прибавя чесънът – на него му трябва много по-малко време. Прибавят се нарязаните на ситно пиперки и след като се обърнат малко в мазнината, се добавя и каймата, която почваме да я раздробяваме докато стане на трохи. Залива се с настърганите домати (внимава се да не попадне някоя люспа, не е приятно), а ако нямаме домати разтваряме в чаша хладка вода една супена лъжица доматено пюре и заливаме с него. Разбъркваме, прибавяваме и подправките – индийското орехче, черният пипер и кимионът, посоляваме на вкус и готвим докато не остане на мазнина.

Дъното на подходяща тава се намазва с краве масло и се наръсва обилно с царевично брашно. Подрежда се пласт карфиол, после се слага каймата и отгоре се разпределя останалия карфиол. Пече се при 220˜ градуса докато придобие леко златист цвят. Междувременно приготвяме бешамелова заливка:

Първо разбиваме яйцата, най-добре с миксер. В подходяща тенджерка се разтопява 1 пакетче краве масло заедно с 2 с.л. олио. Запържваме леко брашното и започваме да прибавяме лека-полека млякото, като бъркаме интензивно, за да не се получат бучки. Когато гъстотата е достатъчна дърпаме от котлона, прибавяме сол на вкус, щипка бял пипер и внимателно разбъркваме и яйцата. Заливаме мусаката със сместа, а малко преди изваждането от фурната настъгваме отгоре и кашкавал.

Вариант за хора на безвъглехидратна диета:

Очевидно в този случай не използваме никакви брашна, мляко, краве масло и кашкавал. Мусаката се нарежда в намазана с олио тавичка, а заливката се приготвя от 4-5 много добре разбити яйца. Резултатът е не по-малко вкусен!

Един коментар

  1. направих леки промени и се получи чудесно: добавих към каймата и малко нарязани на тънки филийки моркови, а за дъно и капак – нарязани на много тънки филийки картофи, овкусени с мазнина; благодаря за рецептата и идеите!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: