Козунак

Има една митология, свързана с месенето на козунаци, която твърди, че това е особено трудоемка и непосилно тежка задача. Е, не е вярно. Било е вярно преди петдесет-шейсет години, когато нашите баби са се борили с десетина-двайсе кила брашно, та си представете колко огромно като обем количество тесто се получава в такъв случай. Съвременната българска домакиня обаче, стига да успее да намери малко време, разбира се, като нищо може да се справи с тесто от един килограм брашно и по този начин домът да се сдобие с поне три великолепни домашни козунака.

Какво, прочие, ни трябва, за да се сдобием със свой собствен козунак:

Продукти:

  • 1 кг. хубаво бяло брашно (обикновено отиват стотина или двеста грама отгоре, но зависи от брашното, големината на яйцата и пр.)
  • 6 яйца
  • 1/4 кг. краве масло + слънчогледово олио (олиото да е около 50 мл от сместа)
  • 1/4 кг. захар
  • едно блокче мая от 40 гр
  • 250 мл. прясно мляко
  • настърганата кора на един лимон или лимонова есенция
  • 1 с.л. ром
  • бадеми за украса
  • 1. к.ч. стафиди
  • щипка сол
  • 1 белтък

Списъкът очевидно е дълъг, но не се притеснявайте, изглежда по-страшно, отколкото е в действителност.

Приготовление:

Брашното се пресява в дълбока съдина, например легенче или по-голяма тенджера. Стафидите се накисват в ром. Отделят се окило 100 мл от млякото, в останалото се разтваря много добре захарта, от която сме отделили една супена лъжица настрани. Яйцата се разбиват, но без да стават на пяна, а да речем като за омлет, и към тях се прибавят лимоновата кора (или есенцията) и стафидите с рома. Останалото мляко се затопля до малко повече от телесна температура – трябва съвсем леко да напарва на пръста. В него се натрошава маята, една супена лъжица захар и една супена лъжица от брашното, и се дръпва настрани, докато шупне.

В легена (тоест в дълбокия съд, заместващ нощвите на нашите баби) пресятото брашно се оформя като кладенче, добавя се щипка сол, а после се изсипват яйчената смес и млякото с маята. Започва се замесване на тестото. Всъщност, това е най-трудната част от начинанието, ако трябва да сме честни. Не мога точно да обясня как да се справите с това, но ще опитам: „пощипвате“ границите между яйцата и брашното, размесвате добре, докато не се получи хомогенна смес. В началото ще се получат бучки, не се плашете, нормално е. Просто размесвайте усърдно и в края на краищата ще имате нормално, свястно тесто. Сега, в зависимост от брашното, което използвате, както и от големината на яйцата, е възможно да не ви достигне брашно, или пък да ви остане. Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва здраво за пръстите. Ако не ви достига брашно, просто ще добавите колкото трябва. Ако ви остане – няма проблем. Веднъж замесено, тестото се оставя да почине за десетина минути, след което се вади от съда и се слага на набрашнената маса. Следва втора част от действието – вкарването на маслото в него.

За тази цел кравето масло се разтапя предварително, като се внимава много да не започне да се пържи. Смесва се с олиото. Всъщност, лесно се разтапя в микровълнова, но и да нямате микровълнова – става перфектно и на котлон. Тестото се разстила с ръце на масата и се намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло. Ако тестото започне да залепва за масата, тя се наръсва с брашно. Целта на това упражнение е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класическия козунак – на конци. Измесеното тесто се слага в по-голяма съдина и се оставя на топло, за да втаса. Когато е уголемило двойно обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците. Там вече всичко зависи от въображението ви: дали ще си ги направите на плитка, дали на руло – въпрос на вкус. Ако ще правите руло с мармалад, е добре върху разстлания мармалад да се наръсят смлени орехи, за да не се разтече из формата за печене. Самата форма се намазва с масълце, наръсва се с брашно и в нея се поставят оформените козунаци. Отгоре се украсяват с бадеми, лешници или каквото предпочитате, намазват се само с разбит белтък (така не загарят), при желание се наръсват със захар, изчаква се да се надигнат и се вкарват във фурната.

За да не загори захарта за ръсене, наквасете ръцете си и я претрийте през пръстите си. После я наръсете върху козунаците. В началото се слагат в добре загрята фурна на 200 градуса, но след десет минути намалявате на 180 и печете още половин час. Поглеждате периодично и ако видите, че отгоре започват да се препичат, слагате алуминиево фолио, за да не изгорят.

Ако се престрашите и опитате да произведете домашен козунак, Великден ще ви се стори наистина незабравим празник 🙂

22 коментара

  1. Много хубава рецепта 🙂 Вече от години правя домашни козунаци без да усетя „непосилността“ на задачата. Едва сега обаче разбирам, че може да се сложи ром. Тази година непременно ще пробвам така.

  2. Страхотна рецепта , много се радвам че попаднах на нея козунаците ми станаха невероятни.Особено като за първи опит.

  3. Ееее, браво! 🙂 Радвам се! Весели празници! 🙂

  4. От всички рецепти, които днес прочетох за моят първи козунак тази ми се стори най-примамлива и вече съм го замесила/ чакам да втаса и ще пиша после какво се получи/.
    да се похваля, нямах никакви трудности с изпълнението до тук, да се надяваме да се получи и натам.

  5. Е стана ли? А? А? 😀

  6. Да се похваля и аз със страхотни козунаци по Вашата рецепта. За пръв път меся и не се надявах на такъв резултат. Благодаря!

  7. мисля, че трябва да се сложи повечко захар…
    като изключим това е прекрасен 🙂

  8. А, не. Захарта си е точно колкото си трябва 😉

  9. да, резултатът беше страхотен, съвсем мъничко о го позагорях отдолу, но съвсем леко, иначе нямах никакви пречки с омесването и т.н

  10. Prevazhodno.V momenta se pe4e i neveroqtno izglejda.Samo zabravih da sloja limon.Mesih v mashina za hlqb i posle prodaljih da maja s maznina kakto e opisano v receptata.Blagodarq za receptata.

  11. Imam vapros – izvinqvam s epredvaritelno ako e glupav, no trqbva li sled oformqne na kozinaka toi da vtasa otnovo ili direktno se slaga da se peche.

  12. Трябва да втаса, след като се оформи. 🙂

  13. Чудесна рецепта, благодаря! Козунаците станаха страхотни, имат конци и ухаят прекрасно!

    Весели и усмихнати празнични дни!

  14. Здр.тази рецепта звучи супер,ще я пробвам днес,само искам да попитам за начина на печене тъй като на много места четох че се пече на 175 градуса на ниска температура.Интересува ме слагането в силна фурна и после намаляването няма ли да прецака нещата.Просто ми е интересно каква е целта на силната фурна за 10 мин.Знам че печенето е едно от важните неща.

  15. Наистина не знам каква е целта. Просто у дома така го правим именно по тоя начин. Не са се прецаквали досега нещата. 🙂

  16. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Да е честит на всички днешния светъл празник!
    Благодаря за тази страхотна рецепта -невероятно лесна и със зашеметяващ резултат.
    Просто не можеш да спреш да ядеш козунак 🙂

    • Воистина воскресе!

      За козунаците – ами за съжаление – така е. 😆 Диетата просто виси над главата ми като някакъв дамоклев меч!

  17. Imam 2 vuprosa (: Moje li da se kombinira limonovata kora s malko vaniliq? I su6to taka predi da se zapo4ne meseneto smesvat li se mlqkoto s qicata?

    • 1. Могат да се комбинират.

      2. Яйцата се разбиват много хубаво със захарта, маята се разтваря в млякото. Преди замесването и двете… неща… се изсипват в брашното.

  18. Tazi godina shte pravq za purvi put kozunak i az imam malko glupav vupros : ne razbrah chastta s zahlupvaneto kato plik . Moje li malko pomosht

    • Ами тестото се разстила, нали, след което се намазва с разтопено масло (може и мас), след което се захлупва (все едно сгъваме лист хартия на две), после пак се разстила, пак се намазва, пак се захлупва, разстила, намазва, захлупва… Докато не свърши всичко масло. После може да се поизмеси малко, захлупва се примерно в тенджера, изчакваме да уголеми двойно обема си, вади се и се прави на козунак. 🙂

  19. blagodarq ti mnogo 🙂

Вашият отговор на detskiraboti Отказ