Пържоли на фурна с пълнени печурки

Продукти:

За пържолите:

  • два броя хубави вратни пържоли

  • сокът на един лайм (тоест зелен лимон. Е, ако нямате подръка, може и нормален лимон, но със зелен е по-добре)

  • сол

  • черен пипер

  • чубрица

  • кимион

  • 1 с.л. царевично брашно

  • торбички за печене🙂

За соса:

  • 250 мл. прясно мляко

  • една кофичка сметана

  • 100 гр. гъби

  • две скилидки чесън

  • 1/4 пакетче краве масло

  • черен пипер

  • сол

  • брашно

За гъбите:

  • 10-12 едри печурки, здрави и неразтворени

  • 100 гр. кашкавал

  • 50 гр. синьо сирене

  • 1 скилидка чесън

  • краве масло

  • черен пипер

  • сол

  • 10-12 пъдпъдъчи яйца

Приготовление:

Пържолите се наръсват с лимоновия сок и подправките, след което се начукват добре и се оставят да престоят най-малко час и половина. Оптималният вариант е да се мариноват цяла вечер, но ако страдаме от хроничен темпорален недостиг, може и да редуцираме необходимото време. След като са стоели достатъчно с подправките, се наръсват с царевичното брашно, слагат се в торбичка за печене и се пекат на 200 градуса за около 40 минути.

Сосът се приготвя по следния начин: в подходяща тефлонова тенджерка в маслото и малко олио се задушава счуканият чесън заедно с гъбките. Като омекнат достатъчно се посоляват и се прибавя и мленият черен пипер. В друга съдина в малко масло се запържват 2 с. л. брашно докато стане леко златисто, след което се разрежда със студеното прясно мляко, като се бърка интензивно. Целта е да не се образуват бучици и гранули. Стане ли сместа хомогенна, се прибавя към гъбите заедно с кофичката сметана. Бърка се непрекъснато на слаб огън, докато не преценим, че получената гъстота ни устройва.
Алтернативен и по-лесен вариант за заети домакини: взема се пакетче суха крем-супа от гъби, приготвя се според указанията, но вместо с един литър се приготвя с най-много 500 мл. вода, може да се прибави и сметана на вкус.

Печурките се обелват и се оставят настрани. В купа настъргваме на ситното на рендето кашквала и синьото сирене, прибавяме счукания чесън и черния пипер и разбъркваме добре. В тавичка, най-добре тефлонова, се нареждат печурките, във всяка гугличка се слага бучица масло, малко сол, по една лъжица от кашкавалената смес, а най-отгоре се чуква по едно пъдпъдъче яйце. Пекат се на силно загрята фурна докато яйцата станат готови, тоест да не са съвсем рохки, но и да не са препечени.

Така приготвеното ядене върви най-добре с хубаво червено вино🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: