Гювечът е много благодатно ядене. Може да се сготви практически от всичко, а с малко повече вложено желание става нещо доста вкусно. Ето на, например прословутото „рататуи“ от едноименното филмче е ни повече, ни по-малко вид гювеч. В конкретния случай предлагам собствена интерпретация на славянския гювеч, изключително подходяща за време на пости.
Приготовление:
-
2 ч.ч ориз
-
1 стрък праз
-
400 гр. гъби
-
двадесетина маслини без костилки
-
половин пакет замразена царевица
-
половин пакет грах
-
4 моркова
-
два домата (може и от консерва)
-
две сурови пиперки (може и замразени, но трябва да са нарязани)
-
олио или зехтин
-
сол
-
черен пипер
-
червен пипер
-
целина
Приготовление:
Празът се нарязва на кръгчета с дебелина около сантиметър. Задушава се в две чаши вода, половин чаша олио, щипка сол и лъжичка червен пипер. След като омекне, тоест след около десетина-петнайсет минути добавяме гъбите, нарязаните на тънки кръгчета или малки кубчета моркови, царевицата, граха и маслините. Задушаваме още малко, след което прибавяме пипера и нарязаните и обелени домати. Посоляваме на вкус, прибавяме и прясно смлян черен пипер, може да сложим по желание и вегета или друга зеленчукова подправка и изсипваме ориза. Прибавяме накълцана на ситно целина и разбърваме добре, след което всичко се слага в глинен гювеч или йенска тенджера. Доливаме с гореща вода или зеленчуков бульон – на чаша ориз се слагат стандартните три чаши и половина течност. Пече се на умерена фурна (около 180 градуса) в продължение на около час и половина. По желание накрая може да се добави и магданоз.
Крайният резултат е без съмнение изключително вкусен.
Filed under: Безмecни ястия, Постни |
Супер рецепта!