Днес е Сирни заговезни, ден за прошка. От утре започва дългият седем седмици великденски пост. Та традицията гласи, че днес на трапезата трябва да има баница със сирене и бяла халва. Ето ви, прочие, една баница. Сръбска баница се казва, не знам колко е сръбска, но пък е вкусна. За съжаление не се усетих навреме и сега не разполагам с богат снимков материал към рецептата, та ще трябва да ми се доверите.
Продукти:
-
1 пакет листи за баница (Белла Фамилия са добри)
-
1/2 кг. сирене
-
3 яйца
-
1/2 кофичка кисело мляко
-
1/2 кофичка заквасена сметана (от малките кофички)
-
стотина грама олио
-
1/2 ч.л. хлебна сода
-
малко краве масло за намазване на тавата
Приготовление:
Яйцата се разбиват с миксер, към тях си прибавя настърганото сирене, киселото мляко, сметаната, олиото и хлебната сода и се бият на слаба степен докато сместа не стане гладка и хомогенна.
Тавата се намазва с краве масло и се слагат два листа един върху друг по такъв начин, че да висят отвън. С други думи или тавата не трябва да е много голяма, или листите ви не трябва да са малки. Взема се един лист, смачква се на топка и се потапя в сместа така, че да се напои хубаво, след което се слага на дъното на тавата. Така се действа с всички останали листи, само внимавайте топките да не са много плътно наблъскани една до друга, а да са сложени по-рехаво, да има малко въздух. По този начин баницата бухва повече.
След като са наредени всички топки, отгоре им се слагат още два листа и се покриват с висящите отстрани листи, за които стана дума в началото. Залива се с останалата смес, по желание към нея можете да прибавите и едно разбито яйце. Винаги остава смес, да не се притесните. Но пък ако някак на вас не ви остане, в такъв случай отгоре мажете с разбитото яйце, пак се получава.
Баницата се пече в загрята на 200 гр. фурна за около 40-45 минути.
Да ви е сладко 🙂
Filed under: Тестени ястия | Tagged: Сирни заговезни, Сръбска баница, баница |
Мисля, че технологията на подреждане е интересна. С ваше позволение ще я пробвам.
Давай 🙂
Тази рецепта получих от една приятелка от Македония – Скопие, много е сполучлива, баницата става хубава и на вид и на вкус. Няма да сгрешите, ако я направите, нека необичайния начин на приготвяне не ви разколебава.