Бахур

Коледа по различните краища на България неотменно е свързана с кончината на не едно прасе. В нощта на Бъдни вечер из къщата се носи аромат на кървавица, а из нашия край – варненско – на бахур. Направата на домашен бахур хич не е проста работа, но пък някой може и да реши да се пробва. И така,

Бахур – стъпка по стъпка!

Продукти:

  • един стандартен комплект за бахур. Тук му е мястото да кажа, че ние купуваме от кварталната касапница, чието качество е многократно и сигурно гарантирано. Какво обаче включва въпросният комплект:
  • – свински черва
  • – килограм бял дроб
  • – сърце
  • – флейки
  • – свински бузи
  • – едро смляна свинска кайма
  • стрък ситно нарязан праз
  • 1 кафена чашка ориз
  • чер пипер
  • чубрица
  • сол на вкус
  • по желание кимион и индийско орехче

Приготовление:

Най-тежката част е измиването на червата. Трябва да се измият идеално – обръщат се и с гореща вода и сол се смъква всичката мръсотия по тях. Отнема се и от мазнината, полепнала по вътрешността им – по-нататък в продуктите има достатъчно мазни неща. Сърцето и белият дроб се смилат.

Флейките и свинските бузи се нарязват на кубчета. Най-удачно е месото да е леко замразено, така се кълца много по-лесно. В подходящ съд готовото вече месо се смесва с подправките и ориза.

Меси се, докато сместа стане хомогенна.

С помощта на фунийка червата започват да се пълнят.

Не се натъпкват много, защото иначе ще се пръснат, а ние не искаме това. След като са напълнени и завързани, се надупчват с игла.

След това се нареждат в подходяща тенджера, на чието дъно са поставени дърени летвички, за да не загори продукцията ни. Отгоре бахурът се притиска с голяма чиния, захлупва се и се вари на тих огън 3,5 часа.

След като е готов, веднага се вади от тенджерата и се изнася някъде на студено. По този начин за коледната трапеза разполагаме с истински и с нищо несравним домашен бахур!

%d bloggers like this: