Салата от авокадо

Авокадото не е сред най-бурно купуваните и консумирани екзотични зеленчуци в България. Или може би трябваше да кажа плодове… Все едно. Важното е, че не спада в категорията на най-търсените може би защото крушовидният му облик навежда на мисълта за нещо сладко и сочно, а то се оказва блудкаво като сварен, безсолен картоф. И обикновено дотам стига любознателният нашенец в изследванията си, зачерквайки завинага авокадото от дневното си меню.

Истината е, че авокадото е рядко хранителен продукт, наблъскан догоре с всевъзможни полезни витамини и минерали. От него се правят голяма част от пастите на астронавтите, а при подходяща и въобще несложна кулинарна подготовка се получава удивително вкусна и питателна салата, подходяща като гарнитура към риба, пиле, или просто като салата към вездесъщата ракия.

Какво ни е небоходимо?

  • 3 узрели авокадо (за четирима души). Как да разберем кога авокадото е най-добро? Лесно. Узрялото авокадо е меко, по лъскавата му зелена кора има тук-таме дребни черни точици.
  • 1 праз
  • сол
  • зехтин
  • лимонов сок (прясно изцеден). Най-удачно е лайм.

Както се сещате, нищо особено. Просто авокадото се обелва, което, напук на Звездев и Ути е наистина просто като фасул занимание. На зрялото авокадо кожата му се смъква подобно на праскова, просто е забелва в единия край и лесно с ръка „одираме“ целия… плод. Тук-таме може да си помогнем с картофобелачка. Цепва се на половина, костилката се отделя с помощта на ножче и режем останалата месеста част на кубчета. Празът се накълцва на съвсем ситно, смесва се с авокадото, подправя е със зехтин, лимонов сок и сол на вкус и е готово за консумация. И ако кажете, че не ви харесва, значи просто сте успели да се омажете в направата на нещо толкова елементарно!😈

11 Отговора

  1. Много полезна публикация. И аз, подобно на много други българи, останах отвратен от този зеленчукоплод. Сега ще опитам горната рецепта и ако ми хареса, ще си похапвам по често от тази „зимна касичка с витамини“.

  2. Ами нормално е. В смисъл, човек да се отврати, ако преди това няма идея как да подходи спрямо зарзавата. И ние вкъщи се отвратихме при първия си сблъсък с него. Но ако се приготви по горния начин става доста вкусно. Маааалко като картофена салата, ма по-различно някак😉

  3. Ако авокадото се бели трудно това е признак, че е още неузряло. Просто трябва да се остави няколко дена да доузрее. Въобще консистенцията на зрялото авокадо трябва да е такава, че лесно да се дълбае, като меко масло. Освен това кората се сваля по-лесно ако първо се разреже на две, а това е по-добре и за да го държите по-лесно при рязането на две и да не си омажете ръцете. Костилката също трябва сама да се отделя или просто малко да и се помогне с лъжичка, както и на кората, между другото, може да и се помогне да се отдели с лъжица.

    Тази рецепта е хубава🙂 Аз правя вариация с пресен лук вместо праз, а също става много вкусно ако се добавят резенчета сварено яйце.

  4. Благодаря🙂 Наистина е така, което каза за беленето на авокадото. С пресен лук също го правим, но през зимата с праз много си подхожда. А това с яйцето обезателно ще го пробвам!

  5. Да прибавя и аз нещичко🙂 Добавям зелена люта чушка, нарязана на ситно (може и от консерва), скилидка чесън, също на ситно и два домата на кубчета. Може да сложите и соев сос или уорчестър. Отгоре малко зелено – босилек или магданоз. Става страшно пикантно и интересно.

  6. Ухааааа! Е това вече съвсем ще го пробвам!😀

  7. Ще пробвам и този вариант – но искам да ви препоръчам рецептата с която обикнах авокадото преди 20 години.Боже…кога минаха!
    Та …едно меко авокадо се обелва и поставя в дълбок съд!О,махнете кокичката – няма да ви трябва,а е и трудна за смилане….
    Добавя се малко олио/колкото и да сложите ,то е на принципа на майонезата и увеличава обема на сместта – около 1/2 ч.ч/,сол,чесън на прах /ими счукан /челен пипер.С помощта на пасатора смилате,след което се дабавят смлени орехи /на вкус/ сокът на половин лимон и 2-3 лъжици кисело мляко.Гледайте да не е много водно!Аз слагам цедено.

  8. Това малко като гуакамоле, ама а ла кьопоолу🙂 Ми няма причина да не стане. Ще го опитам и него. Обичам авокадо и това е положението. Нищо не мога да направя по въпроса просто😉

  9. салатата е много вкусна.благодаря.аз импровизирах и добавих царевица и риба тон стана гот.Опитах и нова импровизация-зеле,моркови,царевица,авокадо и сос тартар.стана страхотна.

  10. Много е добре, ако към намачканото на каша авокадо добавите сирене или кашкавал, малко мед, балсамов оцет, зелена салата, чесън и праз на ситно.

  11. Страхотно написано, в много свеж и с тънък, не отиващ до крайности, стил!!! Исках да пробвам този отвъд морски зеленчук (или плод; )) и това е първото нещо което прочетох. Чудесен старт! Благодаря на автора!!!: )))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: