Никулденска пъстърва

По принцип тъй като Никулден се пада по време на пости, а е голям празник, християнската традиция разрешава на този ден да се яде риба. Никъде обаче не се казва каква да е рибата, също така не е изобщо ясно защо сума ти народ е решил, че тази риба, дето се яде в чест на покровителя на моряците, трябва да е точно шаран. Не е известно в морето да се въдят шарани най-малкото.

Морето не е роден дом и на пъстървата, но моето предложение за случая ще е точно Никулденска пъстърва.

Продукти:

  • Две пъстърви

  • един лайм

  • един праз

  • две глави лук

  • десетина маслини без костилките

  • двеста грама орехи

  • стотина грама кедрови ядки (и да нямате, не е фатално)

  • една супена лъжица сусамено семе

  • стотина грама коктейлни скариди или десетина рачешки ролца

  • чаша сухо бяло вино

  • една кутия крема сирене

  • 3 кафени чашки зехтин

  • брашно около 600-700 грама

  • сол

  • черен пипер

  • магданоз

Приготовление:

Пъстървите се почистват и се филетират. Най-добре ще е, ако успеете да отстраните костите им. Наръсват се с прясно изцеден лайм, сол и смлян черен пипер, и се оставят да попрестоят. Междувременно празът се нарязва на кръгчета, лукът се нарязва като за яхния, орехите също се нарязват или се счукват на едро, нарязват се и маслините.

В подходящ дълбок тиган лукът се задушава с две чашки зехтин. Гледайте тиганът да е достатъчно горещ, преди да сложите зехтина в него, така поетата мзнина ще бъде значително по-малко. След като лукът се карамелизира, се прибавят орехите, кедровите ядки, сусаменото семе, маслините и скаридите. Добавя се и чашата бяло вино (използвах мускат) и се бърка, докато остане съвсем на мазнина. Накрая се слагат солта,  пиперът и нарязаният магданоз, и се дърпа от котлона, за да поизстине.

Идва ред на тестото.

По принцип на Никулден единственото блажно ястие, което е разрешено за ядене, е рибата. Все пак аз реших, че добрият старец не би се разсърдил ако използвам и крема-сирене. Това обаче се оказа, че е проблем. В България май в момента свястно крема-сирене просто никой не произвежда, а и да произвежда, не е в моя периметър. Има някаква фирма „Милтекс“, чиито собственици са решили, че крема-сиренето представлява обезсолена извара, прекарала най-хубавите си години в каца преварена вода. Не се изкушавайте да купите подобно чудо, само ще си дадете парите колкото и малко да са. Най-добре дайте два-три лева и си вземете крема-сирене „Филаделфия“ или „Рама“.

От крема-сиренето, чашката зехтин, брашното, малко вода и сол замесвате безквасно тесто. В началoто се замесва трудно, защото е мазно и става на трохи, но после се събира и омеква. Разделяте го на пет равни части. От четирите разточвате колкото се може по-тънки кори. Имайте предвид, че в тях трябва да се поберат рибките.

Разстилате на масата едната кора, върху нея поставяте част от плънката, слагате едната половина от пъстървата, върху нея слагате още плънка, захлупвате с втората половина, добавяте пак плънка и най-отгоре слагате и втория лист. Омотавате рибата в тестото и я оформяте колкото се може по-артистично. Аз малко не съм на „ти“ с кетъринга, но поне се постарах…😳 По същия начин се постъпва и с втория рибок. От останалото тесто оформяте перки, опашки и каквато там друга украса успеете да сътворите. Слагате рибките в тавичка, най-добре отдолу да е с хартия за печене, че да не залепне, намазвате с олио и печете при 220 градуса за 40 минути.

Честит празник!

4 Отговора

  1. а какво е лайм, че съм пълен lame по въпроса

  2. Ммм, колко вкусно изглежда!

  3. Ами за изглеждането не знам, но в действителност много вкусно се получи!🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: