Картофи по казанлъшки

Иде реч за поредната рецепта за картофи на фурна, която ми я даде мой познат от Казанлък. С други думи, не е много ясно дали това е рецепта, по която казанлъчаните масово си пекат картофки, но Дилян просто отказа да я публикувам тук под оригиналното й заглавие „Надупени картофи а ла Дилян“, не мога никак да си обясня защо, затова ще се задоволите с Картофи по казанлъшки.

Продукти:

  • 6 еднакви по размер картофа

  • 7 средноголеми глави лук

  • 3-4 скилидки чесън

  • олио за намазване на тавата

  • краве масло

  • сол

  • шарена сол

  • прясно смлян черен пипер

  • към стотина грама кашкавал

Приготовление:

Лукът се обелва, нарязва се на кръгчета с дебелина около половин сантиметър, след което се нарежда плътно в намазана с олио тава.

Картофите се измиват много хубаво, най-добре с веро, защото няма да ги белим, след което се разрязват надлъжно, поставят се върху лука с неразрязаната част надолу, върху тях се слага краве масло, наръсват се със счукания чесън, солчица, шарена сол и чер пипер, в тавата се долива един пръст вода и се слагат да се пекат в добре сгорещена фурна на около 230-250°.

Когато водата изври напълно и картофките са станали кафеникаво-златисти, това означава, че са готови. При необходимост може да се долее още вода, ако се прецени, че не са добре изпечени и имат нужда от още престой във фурната. Когато вече са напълно готови, се наръсват с кашкавал и се запичат за още около минута, докато той се разтопи. Могат да се използват и като гарнитура, и като основно ястие. Най-добре вървят с бира.

6 Отговора

  1. потекоха ми лигите…..

  2. Една колежка ги направи ма вместо с лук, с праз. Кълне се, че са станали разкошни, та и аз ще пробвам тея дни🙂

  3. Чудна е рецептата, много вкусно се получи!

  4. Тази рецепта ми пълни душата. Когато стане дума за картофи, винаги я споменавам и лично аз я правя почти всяка седмица!
    Хвала!🙂
    Искам още подобни вкуснотии🙂

  5. Тези картофки не ми харесват.
    Предлагам следната рецепта:
    обелени и разрязани на две картофи-1кг.
    2сл.вегета-чесън на вкус-2/3БУТ.БИРА.
    Под капак около 40 мин.-пожелание се маха капака да се запекат.
    ТОВА СА КАРТОФИ „МЕГИ“
    Да Вие сладко.

  6. Леле, тия картофки делянови са направо супер! Ще ги правя на домашните вкъщи, супер, супер просто!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: