Торта „Крем-карамел“

Предлагам ви нещо наистина оригинално и вкусно. Не е торта в класическия смисъл на думата, но това едва ли представлява някакъв проблем🙂 За целта ни трябва крем-карамел, само че приготвен с точно половината като количество от продуктите в рецептата. Другото, което ни е необходимо, е едно реване.

Продукти за реването:

  • 2 яйца (ако са много малки използваме 3 яйца)

  • 1/2 ч.ч. захар

  • 3/4 ч.ч. брашно

  • 1 бакпулвер

  • 1 прах ванилия

Приготовление:

Яйцата се разбиват много хубаво със захарта, след което се добавят брашното, бакпулвера и ванилията и сместа се доразбива с миксера.

Приготовление на тортата:

Използваме голяма купа, която да може да побере и двете смеси – за карамела и за реването. В началото приготвяме крем-карамела както е според рецептата, но редуцираме количеството на продуктите наполовина. В купата се разтапя захарта, сместа за крем-карамела се изсипва и се пече на водна баня при температура 220 градуса за около 15 минути, докато отгоре хване лека коричка.

След това вътре се изспива и сместа за реването. Купата, в която приготвяме сладкиша, наистина трябва да е достатъчно голяма, реването има навика да бухва! Около 30 минути обикновено са достатъчни, за всеки случай бодваме с клечка за зъби, за да се уверим, че реването е изпечено. Може да се наложи купата да се покрие с домакинско фолио, за да не ни загори произведението.🙂

Когато всичко е готово, се изважда от фурната и се оставя да изстине, най-добре е да се сложи в хладно помещение за една вечер, за да стегне добре. След това сладкишът се обръща в подходяща табла, изчаква се малко (около час) реването да попие от карамеления сироп, реже се на тортени парчета и се яде с огромно удоволствие!🙂

3 Отговора

  1. […] онзи ден ми попадна тази интересна рецепта Торта “Крем-карамел” и се сетих как преди години измислих рецепта за […]

  2. Eййййййй… ами това ако се направи на отделни порции – в смисъл в малки купички за всеки по една!?!? М-ням-ням-ням… отивам да го правя – ще експериментирам! Тъкмо няма да се притеснявам за ваденето от съда – и да разваля едно-две ще си ги изям самичка😉

  3. Че не виждам проблем в купички да се направи, никакъв даже🙂 Само че дори и да не го вадиш от съда, трябва да подържиш купичката обърната известно време след изпичането, за да се сиропира блата!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: