Кисели краставички – II вид

Продукти:

  • 10 кг малки, здрави корнишончета

  • 300 гр. сол

  • стар копър на вкус

  • скилидки чесън по желание

Приготовление:

Краставичките се измиват и се нареждат  плътно в буркани заедно с копъра и чесъна.

Саламурата се приготвя по следния начин: бурканите се напълват с вода, която се изсипва в подходяща голяма съдина, където се разбърква със солта. След като солта е разтопена напълно, саламурата се връща в бурканите и те се запечатват.

След около два-три дена започва преточването, което се състои в разклащане на бурканите и тази процедура трае, докато саламурата се избистри.

6 коментара

  1. Това е рецептатата която ползвам от години. Варналийска.

  2. Истина е! 🙂 Ма е много вкусно бе!

  3. Извинете, от дълго време правя нестерилизирани, втасали краставички, но не смея да запечатам съдовете/бурканите/.
    Няма ли опасност да се получи т.н. „бомбаж“, тъй като при процеса на ферментация се отделят доста газове?

    • Издуват се капачките, което е верно, дори през тях се прецежда саламура, но чак да бомбират – не. Краставичките по тази рецепта са предназначени за по-бърза консумация и не могат да седят с години едва ли не като маринованите. Бе просто са си вид туршия. Ако ви притеснява запечатването, нищо не пречи просто да им сложите пластмасово капаче отгоре или нещо подобно. Пак си става. 🙂

  4. универсалният съд за тази рецепта е шише от минерална вода.
    пример на 10литрова бутилка се слагат 5 кг. корнишони,10 с.л. сол и се долива вода.затваря се добре с капачката,слага се да легне на балкона и като простираш я риташ/това е претакането/
    рецептата се нарича РИТАНИ КРАСТАВИЧКИ !!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: