Крем-карамел

Продукти:

  • 6 яйца

  • 1 л. прясно мляко

  • 11 с. л. захар

  • 2 праха ванилия

Приготовление:

Най-хубаво крем-карамелът става на водна баня. За целта са ни нужни две купи: по-голяма и по-малка, която обаче да може да побере млякото и яйцата.

Млякото, яйцата, седем лъжици захар и ванилията се разбиват много добре с миксер. В купата, в която ще печем сместа, се карамелизира останалата захар, с която се обтича съдът отвътре. Веднага след това купата отвън се слага под струя студена вода, така че карамелът да се напука, след което вътре се изсипва млечно-яйчената смес. Съдината се поставя в по-голямата купа, пълна с вода, и се пече на около 220 градуса за около 40 минути. Ако има опасност да изгори, покриваме с фолио.

Крем-карамелът се изчаква да се охлади добре, за да се стегне, след което, най-добре чак на другия ден, се обръща върху подходяща табла. Държи се на хладно и се реже  на тортени парчета. Много добре понася да се поднесе и с топка сладолед.🙂

P.S.
Важно!!! Прочети, преди да пристъпиш към действие!!!

Уважаеми домакини, спазвайте следните правила за безопасност в кухнята:
1. Никога не заливайте сгорещен съд от огнеупорно стъкло с ледена вода. Той задължително ще се пръсне и ще стане на сол. За крем-карамел по горната рецепта използвайте метални съдини.
2. Никога не бъркайте с пръсти в кухненския робот или не се опитвайте да изчистите перките на пасатора, ако уредът не е изключен от мрежата.
3. Не използвайте микровълновата фурна за непривични дейности, тоест не сушете децата си и домашните си животни в нея.
4. Не бъркайте с пръст в контакта.

И така нататък.😆

16 Отговора

  1. Класиката си е в отделни алуминиеви купички, поставени в друг по-голям съд на водна баня… Честно казано и аз се изтарикатих вече и го правя в тава, но майка ми винаги го приготвя в купички за крем-карамел и има разлика… потекоха ми лигите като се сетих за маминия крем-карамел…

    • В ОБЩ СЪД МЕТАЛЕН КАРАМЕЛИЗИРАЙТЕ ЗАХАРТА И С ЛЪЖИЧКА Я РАЗПРЕДЕЛЕТЕ ВЪВ ВСЯКА АЛУМИНИЕВА ФОРМИЧКА . СЛЕД ТАВА НАЛЕЙТЕ ПРЕГОТВЕНАТА СМЕС И ПЕЧЕТЕ НА ВОДНА БАНЯ НА УМЕРЕНА ФУРНА. КАРАМЕЛЪТ Е НАЙ- ХУБАВ КОГАТО СЛОЖИТЕ МАЛКО МАСЛО В НЕГО , А НЕ ВОДА . ТАКА НЕ ПРЕГАРЯ И ИМА ЧУДЕСЕН АРОМАТ

  2. Ами в нашата къща открай време това е било класиката🙂

  3. […] нещо наистина оригинално и вкусно. За целта ни трябва крем-карамел, само че приготвен с точно половината като количество […]

  4. Абе жестока си. Вече сигурно 8 часа ти чета писанията. Явно не съм наред…. Що ли (в смисъл що ли ги чета, не що не съм наред)?

  5. Ми… Не знам! Обичаш крем карамел?😐

  6. А пък мен баба ме е учила,да не разбивам млякото ,захарта и яйцата с миксер,ето как го правя аз…в отделен съд слагам млякото на котлона,колкото малко да се загрее,да стане топло,тогава се прибавя захарта и се бърка,така захарта се разтваря най-добре в млякото,после се прибавят разбитите яйца и ванилиите, по нататък процедурата е същата,а резултатът-овации🙂

  7. Много вкусно стана! Аз го направих с точно половината продукти, като предварително преварих млякото.

  8. Да, и след „струята студена вода“ ми замина йенската тенджера 😡 Дабо поне стане хубав…

  9. Е вряла йенска тенджера да се залее със студена вода… Много ясно, че ще стане на сол…😐

  10. Да кажеш“Купа“ вместо съд или тава си е заблуждение.Аз също си представям йенско стъкло,някой като говори за купа и термична обработка.
    Наричайте съдовете с истинските им имена.Тенджера за мен прави асоциация с метал…

  11. Да, беше съвсем преднамерено. Провеждах собствен тест за интелигентност. Целта ми беше да проверя колко точно ще са хората, на които ще им дойде на ума гениалната идея да залеят вряла йенска тенджера с ледена вода, понеже никой не упоменал изрично, че това не се прави.

    В допълнение. Мили хора, не сушете деца и домашни любимци в микровълновата си фурна, дори ако това изрично не е записано в указанията за употреба.

    А аз доскоро си мислех, че Министерството на извънредните ситуации, дето редовно пращаше бюлетини да отваряме колите си и да изчакаме да се охладят, преди да седнем в тях, е някаква изчанчена приумица, пък то…😐

  12. аз пък си го правя купа от йенско стъкло, а в отделен съд си карамелизирам захарта, като слагам и малко масълце, а карамелизираната захар изсипвам в иенската купа, разклащам да се облеят стените и изсипвам млечната смес. Така хем Иенската купа си остава цяла, хем крема си става чудесен. Пробвайте.

  13. Продукти:6 яйца, 1 чаена чаша захар,1 ванилия и 1 литър мляко.
    Взимате една тавичка, която да побере всичко това почти догоре.Слагате в нея 3 супени лъжици захар и я карамелизирате.Оставяте я встрани.
    В друг съд смесвате указаните по-горе продукти-млякото да е неварено-аз използвам домашно и ги разбърквате добре с тел.Наливате всичко това в тавичката, слагате я в студената фурна, нагласявате на 160 градуса и на 70 минути и отивате да си вършите другата работа.Никакви водни бани и други глупости.Оставяте крема да си изстине във фурната и готово.Ако все пак искате да проверите дали е готов бодвате го с нож и ако ножа излиза сух крема е готов.Колкото пъти съм правил крем винаги е ставал идеално.За ориентировка-тавичката ми е от алпака, диаметър 24см и дълбока 5см.Добър апетит!

  14. Ми може да са ти глупости водните бани, но аз така си го правя от край време и досега не ми се е случвало да не стане хипервкусен.

  15. Cmyax se do calzi kogato chetoh *ukasaniata* za besopasnost da ne ci cushim decata v mikrovalnovata i da ne barkame c prasti v kontakta
    Blagodarya za cvejoto chuvstvo za humor

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: