Пъстърва „Маринера“

Продукти:

  • Две пъстърви (средноголеми)

  • два лимона

  • десетина маслини с махнати костилки пакет

  • ролца от раци от 250 гр., но е по-добре да бъде половин пакет ролца плюс сто грама скариди.

  • 3 супени лъжици по-едро царевично брашно

  • две-три скилидки чесън (чесънът е на вкус, може и повече да се сложи, за който обича:))

  • един стрък праз лук, ако няма праз, може и обикновен

  • чаша бяло сухо вино

  • зехтин

  • сол

  • черен пипер (по-добре пипер меланж или смес черен и бял пипер)

  • чаена лъжичка ситно стрита сушена мащерка

Приготовление:

Пъстървите се почистват и се измиват; единият лимон се изцежда и със сока рибите се наръсват много обилно; слага им се сол и смлян черен пипер, или както вече бе казано – пипер-меланж, и се оставят да престоят хубаво в хладилника вечерта. Или поне най-малко един час. В дълбок тиган, по-добре да е тефлонов, а най-добре – уок, в една чашка кафена зехтин се задушават нарязаният на много стино праз и счуканият чесън заедно с маслините, нарязани на кръгчета. Като се задушат, се слагат нарязаните ролца от раци (респективно скаридите) заедно с трите лъжици царевично брашно. То веднага се сгъстява и се прибавя чашата бяло вино с интензивно бъркане до получаване на хомогенна смес, след което веднага се маха от котлона. С тази плънка, в която след свалянето се слага още малко млян черен пипер и малко мащерка, се пълнят рибите, а каквото не се събере в тях, се слага отстрани, в тавичката. Заливат се с още малко зехтин и с половин чаша вино, нареждат се отгоре лимоновите резени, слага се едно фолио и се пече на силна фурна двайсетина минути. После фолиото се маха и се оставя да се запече рибата. Поднася се наръсена с магданоз

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: