Продукти:
(за 4-5 души)
За супата:
- 200 гр. обикновена култивирана печурка
- 100 гр. кралска култивирана печурка
- 100 гр. кладница,
- сушени гъби на вкус и по избор – най-добре манатарка, може и шийтаке, пачи крак и пр.
- 2 средно големи картофа
- 3 моркова
- 250 мл. краве мляко
- 1/2 ч.ч. нишесте (най-добре става с оризово, но напоследък го има много рядко, така че може и картофено. Важното е да не е сладко)
- 50 гр. хубаво краве масло
- 1. с. л. зехтин (може и обикновено олио)
- сол
- чесън и млян черен пипер на вкус
- връзка копър
За крутоните:
- 4 филии бял хляб
- 1 скилидка чесън
- 50 гр. краве масло
Приготовление:
В подходяща тенджера се сваряват картофите и морковите, посоляват се и след като са готови, се минават хубаво с пасатора.
В отделен съд счуканият чесън се задушава в кравето масло, разбъркано със зехтина (когато маслото се смеси с олио, то не загаря), прибавят се нарязаните на лентички гъби и след като течността се поизпари, се добавя и мленият черен пипер. Всичко това се връща в тенджерата при пасираните моркови и картофи и се оставя да заври.
Междувременно нишестето се разтваря в кравето мляко, след което се добавя постепенно към супата, като се бърка интензивно.
За крутоните се използва хубав бял хляб на филии с отрязани корички. Филийките се нарязват на кубчета. В сгорещена фурна се разтапя кравето масло с чесъна, след което се прибавят и кубчетата хляб. Пекат се до зачервяване, обикновено са нужни десетина минути, но трябва да се бъркат начесто, за да не загорят. След като са готови, се разпределят по чините и отгоре им се сипва от супата. Поднася се със ситно нарязан пресен копър, може да се гарнира и с лъжица бита сметана.
Filed under: Безмecни ястия |
Вашият коментар