Пълнено пиле с хляб

Продукти:

  • Пиле (големичко)

  • Около половин сух бял хляб

  • 3 чаши сухо бяло вино

  • сол

  • черен пипер

  • 1 яйце

  • праз един стрък (ако не ни се намира заместваме с една глава ситно нарязан лук)

  • пилешки дреболийки – сърца, дробчета и прочие (ако има, не са задължителни)

  • 200 гр. гъби (най-добре смесени разнообразни гъби, но става и само с вездесъщата култивирана печурка :))

  • магданозец

  • зеленчуков бульон или вегета

  • соев сос

  • чубрица

  • щипка индийско орехче

Приготовление:

Пилето се измива и почиства. В това време на хляба му се махат корите и се накисва в двете чаши с вино, изважда се, отцежда се, слага му се една супена лъжица вегета или бульонче, едно яйце, половин глава много наситно нарязан или дори настърган праз/лук, черният пипер, чубрицата, индийското орехче, магданозът и накълцаните на ситно дреболийки, стига да ви се намират, гъбите, дето трябва да ви се намират и всичко това се омесва много, ама много хубаво, докато се получи хомогенна смес. Ако обичате и други подправки – слагайте, не се стеснявайте!

Следва същинската част – пълненето на пилето: пилето се пълни, а каквото остане от сместа се разпределя под кожата му – с помощта на остро ножче кожата се отлепя от месото, че да може в получената кухина да се сложи плънка, която после да се разпредели равномерно. След като приключи тази операция зашиваме пилето, наръсваме го със соев сос да стане кафевичко, слагаме го в глинен гювеч или йенска тенджерка и ако има още останала плънка, се разпределя около него. Туряме масълце отгоре му, изсипваме третата чаша вино и го печем около час и половина на 220 градуса.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: