Мусака с тиквички

Лято е, свърши сезона на киселите зелета със свинско, време е за по-леки нещица. Предлагам ви мусака с тиквички, включително я препоръчвам за хора на нисковъглехидратна или безвъглехидратна диета, дето се чудят под каква форма вече да зобат месо.

Продукти:

  • 1 кг. хубава нетлъста кайма

  • 2 кг. тиквички

  • 1 глава стар лук

  • 3 скилитки чесън

  • 4 домата

  • чубрица, черен пипер, сол, индийско орехче, кимион (млян)

  • 2 яйца*

  • кофичка кисело мляко*

 Приготовление

Тиквичките се избелват и се нарязват по дължина на ивици с дебелина от около половин сантиметър. Посоляват се и се оставят около петнайсетина минути, след което се отцеждат и леко се запържват (може за целта да се ползва и фритюрник, но тогава не трябва предварително да се посоляват).

Каймата (най-добре да е мляна пред нас, особено за диетиците, или в краен случай да се купи такава, на която да е указано, че не съдържа соеви примеси) се овкусява с подправките – солта, чубрицата, черния пипер, кимиона, две щипки индийско орехче и се оставя да попрестои. Може междувременно да се пражат тиквичките, докато каймата попива ароматите. В тиган се задушава нарязаната глава лук с трите скилитки счукан чесън, добавя се каймата и се стрива на трохи. След като е готово стрита, се прибавят и двата настъргани домата, оставя се съвсем малко да поври, ако има нужда от сол липсата се поправя и сместа се дърпа от котлона.

В намазана с олио тавичка се слагат ред тиквички, пласт кайма, отгоре пак ред тиквички, после пласт нарязани на колелца предварително обелени домати. Доматите се белят изключително лесно ако се топнат за секунда, не повече, във вряла вода. Така нареденото ястие се поставя в загрята на 220 гр. фурна и се пече около 40-50 минути, след което се залива с разбитите с киселото мляко две яйца и се връща във фурната за още десетина минути.

* За хора на безвъглехидратна диета заливката се състои от четири разбити яйца без кисело мляко.

Мусаката може да се разнообрази по следния начин: вместо само с тиквички, да се допълни с печен пипер, домати и патладжан. Така става по-трудоемко, но пък е по-вкусно. Нареждат се един пласт тиквички, печен пипер, патладжан, помежду им се разпределя каймата, най-отгоре отново се поставят нарязани на колелца домати.

Добър апетит😉

4 Отговора

  1. Рецептата е изключително вкусна! Вместо инд.орехче и кимион аз поръсвам отгоре зеленчука с повече босилек и по-малко майорана, доливам 1 ч.ч. сухо бяло вино и зехтин на око. Патладжана предварително го запържвам, а тавата не поливам с мазнина. С чесъна съм значително по-смела – нали не е суров🙂

  2. Не разбирам защо за безвъглехидратната диета трябва да се избягва заливката с мляко. Млякото си е протеини, както и яйцата.

  3. Защото лактозата в млякото (лактозата е вид захар между другото) е богат източник на въглехидрати. На практика в млякото съотношението между въглехидрати и протеини е почти едно към едно. Затова и предупреждавам хората, които са решили да спазват подобна диета, макар че аз лично не бих стигнала до подобни крайности.

  4. Абсолютно си права, но въглехидратите се делят на бързи и бавни, лактозата и фруктозата спадат към бавните, полезните. Затова във високо-мазнинното ниско-въглехидратно хранене млякото се приветства. По темата Spidesport.com. Радвам се, че се запознахме. Успехи!:))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: