Пролетен кебап по Георгьовден

В конкретния случай точни мерки няма да давам. Оставям на въображението ви😉

Продукти:

  • шилешко (агнешко) месо

  • зеления (пресен лук, пресен чесън, гюзум (известен из провинцията (т.е. извън Варна :P) още и като джоджен), лющян, листа целина, магданоз)

  • млян черен пипер

  • краве масло

  • сол на вкус

  • лозови (лападени) листи

Приготовление:

Месото се нарязва на хапки, овкусява се с черния пипер и солта и се оставя да престои поне половин час. След това се завива в лозови или лападени листи в гювече заедно с нарязаните на ситно зелении – пресния лук и чесън, гюзумът, целината и магданоза. Най-отгоре се поставя бучица колкото лешник краве масло. Залива се с половин кафена чаша вода и се пече на 200 градуса поне час. Едно гювече = една порция, затуй не давам точни мерки, слага се месо колкото да се побере в гювечето.

Весели празници и приятни почивни дни😉

PS.

Става нелошо и през зимата със свинско месо, увито в листа кисело зеле, само че тогава се слагат праз и чубрица вместо зеленариите. Също става много приятно и с пилешко/пуешко месо, а е тествано и със соеви кубчета Витабел, накиснати предварително в зеленчуков бульон. С тях се получава прекрасно вегетарианско ядене🙂

4 Отговора

  1. Рецептата е добра, но за агнешкото има една незаменима
    подправка- МАЩЕРКА, всички други бледнеят пред нея.

  2. За агнешкото подправката е лющян, или както му викате – пащърнак. Мащерката е незаменима за чайче.😛

  3. http://georgibancov.new-forum.net/index.htm

    Регистирайте се в моя форум и си пишете рецептите

  4. Според кухнята на хобита лющян за добруджанци е девисилът. http://hobbitkitchen.blogspot.com/search/label/Добруджанска%20кухня

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: