В конкретния случай точни мерки няма да давам. Оставям на въображението ви 😉
Продукти:
-
шилешко (агнешко) месо
-
зеления (пресен лук, пресен чесън, гюзум (известен из провинцията (т.е. извън Варна :P) още и като джоджен), лющян, листа целина, магданоз)
-
млян черен пипер
-
краве масло
-
сол на вкус
-
лозови (лападени) листи
Приготовление:
Месото се нарязва на хапки, овкусява се с черния пипер и солта и се оставя да престои поне половин час. След това се завива в лозови или лападени листи в гювече заедно с нарязаните на ситно зелении – пресния лук и чесън, гюзумът, целината и магданоза. Най-отгоре се поставя бучица колкото лешник краве масло. Залива се с половин кафена чаша вода и се пече на 200 градуса поне час. Едно гювече = една порция, затуй не давам точни мерки, слага се месо колкото да се побере в гювечето.
Весели празници и приятни почивни дни 😉
PS.
Става нелошо и през зимата със свинско месо, увито в листа кисело зеле, само че тогава се слагат праз и чубрица вместо зеленариите. Също става много приятно и с пилешко/пуешко месо, а е тествано и със соеви кубчета Витабел, накиснати предварително в зеленчуков бульон. С тях се получава прекрасно вегетарианско ядене 🙂
Filed under: Ястия с шилешко (агнешко) месо |
Рецептата е добра, но за агнешкото има една незаменима
подправка- МАЩЕРКА, всички други бледнеят пред нея.
За агнешкото подправката е лющян, или както му викате – пащърнак. Мащерката е незаменима за чайче. 😛
http://georgibancov.new-forum.net/index.htm
Регистирайте се в моя форум и си пишете рецептите
Според кухнята на хобита лющян за добруджанци е девисилът. http://hobbitkitchen.blogspot.com/search/label/Добруджанска%20кухня