Гъби с ориз

Продукти:

  • 1 ч.ч. ориз (най-добре от дългия пропарен)

  • около 1 кг гъби. Винаги гледам да използвам различни гъби, каквито има на пазара: култивирана печурка, кралска печурка, кладница, шийтаке… Аз не съм гъбар и диворастящи гъби не купувам, само култивирани, понеже ме е страх :?

  • чесън на вкус

  • една връзка пресен лук, ако няма пресен лук – една по-голяма глава стар лук

  • половин пакетче краве масло (а ако някой е решил да пости – без краве масло, само олио)

  • олио

  • черен пипер на вкус

  • сол на вкус

Приготовление:

Гъбите се почистват и нарязват на лентички. Ако има сушени гъби (шийтаке например), се накисват за известно време във вряла вода, след което се отцеждат и измиват.

В голям тиган (например уок) в кравето масло и олиото се задушават лукът и чесънът, докато станат златисти Pна цвят, след което се прибавят и гъбите. Бъркат се интензивно и се внимава водата, която са пуснали, да не изври напълно. Прибавят се междувременно солта и черният пипер. След като водата на гъбките поизври, се добавя отцеденият ориз (който е киснал около час във вода) и се задушава, докато стане стъклен. Всичко се изсипва в тава, залива се с вода в съотношение 2,5:1 ч.ч. ориз (!) и се пече при 220 градуса докато стане готово, тоест около 40 минути максимум.

Става и за основно ядене, става и за гарнитура! :P

About these ads

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: