Селска туршия

Продукти:

  • 5 кг. много зелени камби
  • 2 глави хубав, бял карфиол
  • 1 кг. моркови (най-добре малки морковчета)
  • 1 кг. корнишончета
  • 1 кг. малки зелени доматчета
  • 1/2 кг. брюкселско зеле (в чест на Европата, до миналата година не слагах)
  • 1/2 кг. чесън
  • 1/2 кг. малки лукчета
  • 1 дюля
  • корен хрян
  • глава целина
  • листа целина

За саламурата:

  • 17 чаши вода
  • 1 чаша оцет (6°, ябълков)
  • 1 1/4 чаша обикновена готварска сол

Приготовление:

Селска туршияКоличеството на продуктите е примерно, някои зеленчуци могат да се увеличат за сметка на други според конкретните предпочитания. Всичко се измива, почиства, нарязва и се подрежда в бидонче, каче или големи буркани. Хрянът се стърже или се реже на ситно, чесънът се накъсва на скилидки. Най-отгоре се прави венче от целина, за да не изплува туршията, и се залива със саламурата.

Саламурата, от своя страна, се приготвя по най-елементарния начин: разбъркват се водата, оцетът и солта.

След няколко дни туршията започва да се преточва, зависи от времето колко дълго продължава това (тоест, ако се случи да е по-топло, туршията става по-бързо), после евентуално може да се пресече с калиев сорбат например. Все пак препоръчвам да се изяде, преди да се стигне до този вариант. :)

На снимката можете да видите току-що напълнения древен буркан, мигове, преди да бъде изнесен на балкона.

About these ads

Един коментар

  1. [...] Царска туршияСелска туршияЗа „Къщата на Грибоедов“Пиле „Sette Formaggi“ на фурнаКартофи [...]

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: